Κύκλος σεμιναρίων για την ρωσική εξωτερική πολιτική

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος κατάρτισης που πραγματοποιούν, διοργανώνουν κύκλο σεμιναρίων με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία ειδικά αφιερωμένο στην  εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τα σεμινάρια θα διαρκέσουν από 6-11-2014 έως και 11-12-2014 και θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη  και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΔΟΣ (οδός Πανεπιστημίου 16, β΄ όροφος)   με την ακόλουθη  διάρθρωση: 

  • Η Ρωσική Ομοσπονδία στον κόσμο. Οι νέες  τάσεις που διαγράφονται  για τη ρωσική εξωτερική πολιτική. Η Ρωσία από μεσαία περιφερειακή δύναμη σε ρόλο μιας νέας υπερδύναμης. Οι παράγοντες της αυξανόμενης ισχύος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο ρόλος της στο νέο διεθνές οικονομικό σύστημα.
  • Οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας και η κρίση στις σχέσεις τους. Το υπόβαθρο της ουκρανικής κρίσης και ο ρόλος της Ρωσίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ. Οι παράγοντες που προσδιορίζουν την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης. Η Ρωσία αυξάνει ή μειώνει την επιρροή της στην περιοχή;
  • Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας. Συνεργασία ή αντιπαλότητα. Η Ρωσική Ομοσπονδία και η σημασία της στην περιφερειακή ολοκλήρωση και συνολικότερη ασφάλεια  της Ευρώπης.
  •  Η Ρωσία, το Εγγύς Εξωτερικό, ο Καύκασος και η Κεντρική Ασία. Η γεωπολιτική σπουδαιότητα που έχουν η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Λευκορωσία και οι Ασιατικές Δημοκρατίες στην εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το παρόν και το μέλλον της Ευρωασιατικής Ένωσης. Οι νέες διαμορφούμενες σχέσεις  με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Οι προοπτικές του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Οι σχέσεις με τις χώρες του Καυκάσου.
  • Ρωσία και ενεργειακή ασφάλεια. Ο ρόλος της Ρωσίας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Τα διλήμματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία στο πεδίο μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στροφή προς την Ανατολή ή εξάρτηση από τη Δύση;
  • Ελλάδα και οι σχέσεις της με τη Ρωσία: Οι παράμετροι των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία. Τα προβλήματα και οι προοπτικές των σχέσεων με τη Ρωσία. Οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία στις ελληνορωσικές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις.  

 Μέχρι το τέλος του κύκλου σεμιναρίων οι συμμετέχοντες:

  • Θα έχουν διευρύνει σε βάθος τις γνώσεις τους για τις σύγχρονες όψεις της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής  και  των  προοπτικών  που διαγράφονται για τον ρόλο που θα διαδραματίζει η Ρωσική Ομοσπονδία στον κόσμο.
  • Θα έχουν κατανοήσει σε βάθος τις σημαντικότερες αιτίες της ουκρανικής κρίσης και των πολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων που έχει στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
  • Θα έχουν κατανοήσει γιατί οι επιμέρους εκφάνσεις της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής επηρεάζουν  άμεσα την ασφάλεια των γειτόνων της και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Θα έχουν αναπτύξει εμπεριστατωμένη άποψη γύρω από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τη ρωσική εξωτερική πολιτική, τόσο στο πεδίο της πολιτικής όσο και της οικονομίας.
  • Θα έχουν κατανοήσει τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.
  • Θα έχουν αντιληφθεί τους παράγοντες που προσδιορίζουν την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων.

Θα παρουσιάσουν εισηγήσεις οι:

  • Αθανάσιος Δαγούμης, Λέκτορας Παν/μιο Πειραιώς, Σύμβουλος Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και  Κλιματικής Αλλαγής
  • Ηλίας Κλης, Πρέσβης ε.τ.
  • Μαριλένα Κοππά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πάντειο Παν/μιο, τ. Ευρωβουλευτής
  • Δημήτριος Λεμονάκης,  Πρόεδρος Εξαγωγικού Τμήματος, Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ( ΕΒΕΠ)
  • Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής
  • Κωνσταντίνος Σχινάς, Εμπειρογνώμων-ΣύμβουλοςΑ’, Υπουργείο Εξωτερικών
  • Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Διευθυντής, Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

 Γλώσσα εργασίας:  Ελληνική

Δικαίωμα συμμετοχής: 150 ευρώ

Δικαίωμα Συμμετοχής για φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς):  90 ευρώ

Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί ηλεκτρονικός φάκελος σε μορφή CD-ROM με λεπτομερή στατιστικά στοιχεία – χάρτες – κείμενα και επιστημονικά άρθρα για τη ρωσική εξωτερική πολιτική.

 Θα δοθούν πιστοποιητικά  παρακολούθησης.

 Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι και 5.11.2014.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.  Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

       

Το αντίτιμο θα πρέπει να κατατεθεί στον λογαριασμό του Συνδέσμου ΑΕ Και ΕΠΕ στην  ALPHA  BANK  IBANGR  09 0140 1030 1030 0232 0004 610 

Αιτήσεις συμμετοχής:

Κατεβάστε και συμπληρώστε την αίτηση από εδώ και επικοινωνήστε με την
Κα  Στέλλα Μηλιώτη, Ε-mail: [email protected]Fax: 210-36.26.610  Τηλ. 210-36.20.274 & 210-36.36.326

Πληροφορίες:

Κα  Στέλλα Μηλιώτη, Ε-mail: [email protected]Fax : 210-36.26.610  Τηλ. 210-36.20.274 & 210-36.36.326

Κα Μαριάννα Βασιλοπούλου,  e-mail: [email protected] – Fax: 210-72.57.114 τηλ. 210-72.57.124

 

Οι οργανωτές  ενδέχεται να μεταβάλουν τις ημερομηνίες ορισμένων σεμιναρίων αν χρειαστεί.

← Κύκλος σεμιναρίων για την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας Επίσκεψη του Sejong Institute στο ΙΔΟΣ →

Comments are closed