Προσωπικό

Προσωπικό

 Ο Δρ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων από το 1993.
Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διεθνείς Σχέσεις στο LSE. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στο Χαρικόπειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ, στην Διεθνή Πολιτική Οικονομία, στις Διαπεριφερειακές Συνεργασίες, στην Aνάλυση Εξωτερικής Πολιτικής και στην Οικονομική Διπλωματία.
E- mail: [email protected]

 

 

Ο κ. Γιάννης Σακκάς, Επικεφαλής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του ΙΔΟΣ, είναι τακτικός καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μεσογείου στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι μέλος του  ακαδημαϊκού συμβουλίου του Κολεγίου για την Άμυνα και την Ασφάλεια στις Βρυξέλλες και της Royal Historical Society στη Βρετανία. Επίσης συμμετέχει σε τακτά χρονικά διαστήματα στην αξιολόγηση και επίβλεψη διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χωρών μελών της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Δανία, Ιταλία). Στα βιβλία/μονογραφίες του  περιλαμβάνονται: Britain and the Greek Civil War, 1944-49 (Germany,2012), Οι Δύο Όχθες της Μεσογείου, Αθήνα, 2020.
E-mail: [email protected]

 

Η κα. Βιβή Κεφαλά, είναι καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, και δίδαξε στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Université de Droit d’Economie et des Sciences Sociales de Paris (Paris II) . Έχει γράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους σχετικά με ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, όπως επίσης και την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ / Ρωσίας στην περιοχή αυτή.
E-mail: [email protected]

 

 

Ο κ. Αντώνης Δεριζιώτης, Επικεφαλής του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών είναι Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών (ΤΣΣΑΣ) του ΕΚΠΑ. Διδάσκει πολιτική και διπλωματική ιστορία της Τουρκίας και ιστορία των Κούρδων, ενώ έχει διδάξει επίσης τουρκική εξωτερική πολιτική με έμφαση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και την Μ. Ανατολή, καθώς και ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στο ελληνικό κοινοβούλιο (2006-2009). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, θέματα σύγχρονης τουρκικής πολιτικής, διεθνείς σχέσεεις της Τουρκίας καθώς και το Κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία και στη Μ. Ανατολή. Διευθύνει το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος ΤΣΣΑΣ.
E-mail: [email protected]

 

image002Ο κ. Plamen Tonchev είναι επιστημονικός συνεργάτης, Επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών του ΙΔΟΣ.
E-mail: [email protected]

 

 

 

image003Ο Δρ. Στέλιος Σταυρίδης είναι επιστημονικός συνεργάτης. Έχει σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις στο LSE και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Reading και σε πανεπιστήμια της Ισπανίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ, στις Ευρω-μεσογειακές Σχέσεις και την Κοινοβουλευτική Διπλωματία.
E-mail: [email protected]

 

 

Η Δρ. Ιωάννα Αναστασοπούλου είναι υπεύθυνη του Τομέα Διεθνών Επιχειρηματικών Σπουδών από το 1993. Έχει σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και International Business Law στο πανεπιστήμιο Paris II Sorbonne. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στο Εμπορικό Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο των Επιχειρήσεων.
E-mail: [email protected]

 

 

 

H κα. Έφη Χαραλαµπάκη είναι επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράµµατος για τη Θεωρία & Πράξη των Διεθνών Σχέσεων (ΘΕΠΔΙΣ). Διατελεί ερευνήτρια στην Οµάδα Ανατολικής Ασίας του Τοµέα Διεθνούς Πολιτικής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ). Ήταν η ιδρύτρια και επικεφαλής της Ομάδας Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων στο Τομέα Διεθνούς Πολιτικής στο ΙΔΙΣ. Έχει κάνει προπτυχιακές και µεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη θεωρία των Διεθνών Σχέσεων και πως επηρεάζει διαδικασίες εξωτερικής πολιτικής. Επίσης εστιάζονται στη διεθνή και Ευρωπαϊκή ασφάλεια, παγκοσµιοποίηση και περιφερισµό, παγκόσµια διακυβέρνηση, μεθοδολογικό πλουραλισμό, Ανατολική Μεσόγειο και Ιαπωνία.
E-mail: [email protected]

 

Ο κ. Ανδρέας Στεργίου επικεφαλής του προγράμματος Γεωπολιτική της Ενέργειας  είναι καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αντικείμενο Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και Διεθνείς Σχέσεις. Πραγματοποίησε με υποτροφία του ΙΚΥ και του Ταμείου Προσφύγων βασικές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (1991-1995) και με υποτροφία του ΙΚΥ, του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Υποτροφιών της Κολωνίας μεταπτυχιακές σπουδές τύπου Master και Ph.D. στη σύγχρονη ιστορία και την πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Μάνχαϊμ Γερμανίας (1996-2001), στο οποίο εργάστηκε ως βοηθητικό διδακτικό προσωπικό και ως ερευνητής. Από το 2004 έως το 2006 πραγματοποίησε με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταδιδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) στο πλαίσιο του προγράμματος Πυθαγόρας, ενώ παρακολούθησε μεταδιδακτορικό σεμινάριο στην Αμερική 2010 (Πανεπιστήμιο Μασαχουσέτης) στην Πολιτική Επιστήμη ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

image005(1)Η κα. Στέλλα Μηλιώτη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Βρίσκεται στο ΙΔΟΣ από το καλοκαίρι του 1998, κατέχοντας την θέση της προϊσταμένης γραμματείας του Ινστιτούτου. Επίσης είναι υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων του ΙΔΟΣ ενώ παράλληλα έχει την εποπτεία της πρακτικής άσκησης των φοιτητών.
E-mail: [email protected]

 

 


Κέντρο Τεκμηρίωσης

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης ιδρύθηκε το 1993 και προσδίδει ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στους έλληνες ειδικούς και ερευνητές στον τομέα της διεθνούς οικονομίας και πολιτικής . Το Κέντρο περιλαμβάνει μια συλλογή βιβλίων, επιστημονικών άρθρων και ανακοινώσεων καθώς και αποκόμματα από τον ελληνικό και
διεθνή Τύπο. Προσφέρει επίσης, πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και στο Internet, διευκολύνσεις με CD-ROM και διατηρεί βάση δεδομένων η οποία παρέχει πληροφορίες που αφορούν τις πρόσφατες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και την ελληνική επιχειρηματική δράση στο εξωτερικό.