Εκδ. Παπαζήση: A. Στεργίου – Δύο ξένοι στην ίδια συμμαχία. Η Ελλάδα, η Τουρκία, το ΝΑΤΟ και το Κυπριακό. Η Ελλάδα, η Τουρκία, το ΝΑΤΟ και το (1973-1988)

Κυκλοφόρησε  ο νέος τόμος  στη σειρά Διεθνής Πολιτική Οικονομία του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) που έχει ιδρύσει ο Σύνδεσμος ΑΕ  και Επιχειρηματικότητας  από τις Εκδόσεις Παπαζήση:

Δύο ξένοι στην ίδια συμμαχία. Η Ελλάδα, η Τουρκία, το ΝΑΤΟ και το ΚυπριακόΗ Ελλάδα, η Τουρκία, το ΝΑΤΟ και το (1973-1988)

Συγγραφέας του τόμου είναι ο καθηγητής Ανδρέας Στεργίου, ο οποίος διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επικεφαλής του προγράμματος Γεωπολιτική της Ενέργειας του ΙΔΟΣ.

Το βιβλίο εξετάζει ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της πρόσφατης διπλωματικής ιστορίας της Ανατολικής Μεσογείου, τη σχέση Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και ΝΑΤΟ κατά την κρίσιμη περίοδο μεταξύ 1973 και 1988. Η χρονική αυτή περίοδος αρχίζει με την εμφάνιση της ελληνοτουρκικής διένεξης στο Αιγαίο το 1973 και ολοκληρώνεται με την πιο συστηματική μέχρι σήμερα προσπάθεια επίλυσής της στον απόηχο της διαδικασίας προσέγγισης του Νταβός το 1988. Λόγω της διαμόρφωσης όλων των επακόλουθων νομικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών πτυχών αυτής της πολύπλοκης σχέσης, η περίοδος αυτή ήταν η πιο κρίσιμη για την εξέλιξη της ελληνοτουρκικής διένεξης. Συμπίπτει επίσης με ορισμένες σοβαρές κρίσεις στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίες, ως αποτέλεσμα της μακραίωνης αντιπαλότητας μεταξύ δύο μελών της, κλόνισαν τα θεμέλιά της στη γεωστρατηγικά ευαίσθητη νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου. Το κυπριακό ζήτημα και οι πολλές ερμηνευτικές προσεγγίσεις που αναπτύχθηκαν για τον πόλεμο του 1974 επανεξετάζονται επίσης κριτικά, και για τον σκοπό αυτό η ανάλυση στο βιβλίο αυτό ανατρέχει στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

ISBN 978-960-02-4323-9, Σχήμα 14×21, Σελίδες: 232, Βάρος (g) 296,
Τιμή: €15,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ),  Αθήνα , 2024.

https://papazissi.gr/product/dio-xenoi-stin-idia-simmaxia/

 

← Νέα έκθεση του δικτύου ETNC για τις σχέσεις Ευρώπης - Κίνας The IIER Distinguished Virtual Lecture Series - Prof. Christopher Hill →

Comments are closed