Νέα έκθεση του δικτύου ETNC για τις σχέσεις Ευρώπης – Κίνας

Ως ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ινστιτούτων Κινεζικών Σπουδών (ETNC), το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) συνεισφέρει κεφάλαιο για την Ελλάδα στην νέα ετήσια έκθεση του δικτύου για τις θέσεις των ευρωπαϊκών κρατών ως προς την απομείωση κινδύνων (de-risking) στις σχέσεις Ευρώπης-Κίνας.

Τον συντονισμό της εκπόνησης της έκθεσης και την τελική επιμέλεια ανέλαβε το Εθνικό Κέντρο Κινεζικών Σπουδών του Σουηδικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (UI).

Οι ευρωπαϊκές χώρες διατυπώνουν διαφορετικές θέσεις ως προς την απομείωση κινδύνων στις σχέσεις τους με την Κίνα. Οι συντάκτες της έκθεσης προσδιορίζουν τέσσερις ομάδες, αναλόγως της δημόσιας συζήτησης για σχετικά θέματα και τα πρακτικά μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Η στάση των υπό εξέταση χωρών έναντι της πολιτικής de-risking της ΕΕ ποικίλλει ως εξής:

  1. Ένθερμη υποστήριξη
  2. Υποστήριξη
  3. Διστακτική αποδοχή
  4. Εναντίωση

Η Ελλάδα τοποθετείται στην τρίτη ομάδα χωρών, με στάση “διστακτικής αποδοχής” της πολιτικής de-risking της ΕΕ έναντι της Κίνας.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.

Εκδ. Παπαζήση: A. Στεργίου - Δύο ξένοι στην ίδια συμμαχία. Η Ελλάδα, η Τουρκία, το ΝΑΤΟ και το Κυπριακό. Η Ελλάδα, η Τουρκία, το ΝΑΤΟ και το (1973-1988) →

Comments are closed