ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Κυκλοφόρησε ο συλλογικός τόμος  Ελληνική Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας. Επιλογές & Προσδοκίες στον 21ο Αιώνα. στη σειρά Διεθνής Πολιτική Οικονομία του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων  που έχει ιδρύσει ο Σύνδεσμος ΑΕ  και ΕΠΕ από τις Εκδόσεις Παπαζήση. Επιμελητές του τόμου είναι οι Εκάβη Αθανασοπούλου, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης και Ευστάθιος Φακιολάς.

Από τη λήξη του  Ψυχρού Πολέμου και μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έναν αυξανόμενο αριθμό προκλήσεων και διλημμάτων εξωτερικής πολιτικής τόσο παραδοσιακών, όπως η σχέση με την Τουρκία ή το περιεχόμενο της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, όσο και νέων, όπως θέματα ενεργειακής ασφάλειας, το μεταναστευτικό- προσφυγικό και η συνεργασία με την Κίνα. Με ποιον τρόπο και με ποιο βαθμό επιτυχίας οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ελληνική κοινωνία έχουν αντιδράσει στο πλαίσιο ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου διεθνούς και εσωτερικού περιβάλλοντος;

Το βιβλίο αποτελείται από τριάντα άρθρα και οι συγγραφείς τους είναι Έλληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές που εργάζονται τόσο στην Ελλάδα  όσο και στο εξωτερικό. Επιδιώκει  να  καλύψει το κενό που υπάρχει στην υπάρχουσα  βιβλιογραφία  της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από την έναρξη της νέας χιλιετίας και μέχρι σήμερα, με ενδιάμεσο σταθμό, ως χρονικό ορόσημο, το ξέσπασμα της χρηματο-οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Επίσης, εξετάζονται   βασικές επιλογές και προσδοκίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στον 21ο αιώνα. Τα επί μέρους κεφάλαια αναδεικνύουν, όπως τονίζει  στον πρόλογο του τόμου ο  Ομότιμος  Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστος Λ. Ροζάκης, τον χαρακτήρα και τη δυναμική της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας μέσα από μια ευρύτητα προοπτικής και προσφέρουν μια κριτική θεώρηση παραδοσιακών και εναλλακτικών θεάσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικής.  Στο βιβλίο συνυπάρχουν κεφάλαια, λ.χ. για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό, τις σχέσεις με τις  χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, τις  ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα που αντιπροσωπεύουν την παραδοσιακή μέθοδο προσέγγισης, παράλληλα με κεφάλαια για την πολιτιστική διπλωματία, την οικονομική διπλωματία, την περιβαλλοντική διπλωματία, τον ρόλο στην εξωτερική πολιτική των πολιτικών κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Έτσι, ο αναγνώστης δύναται να αντιληφθεί τις εξελίξεις στις πραγματικές διαστάσεις τους και να στοχασθεί για τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική εξωτερική πολιτική.

       

← Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση: Η Ινδία και οι άλλοι H Ινδία και οι άλλοι →

Comments are closed