Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο πλαίσιo του προγράμματος κατάρτισης που πραγματοποιούν, διοργανώνουν κύκλο σεμιναρίων για την Ανατολική και τη Νότιο Ασία, με σκοπό να καλυφθεί η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και πληροφόρησης για τις σύγχρονες εξελίξεις στη σημαντική αυτή περιοχή του κόσμου και να προωθήσει την ουσιαστική κατάρτιση των συμμετεχόντων σχετικά με:
-
Τις πολιτικές εξελίξεις στις κυριότερες χώρες της περιοχής, όπως της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και των χωρών της Νοτιο- ανατολικής Ασίας.
-
Την εξωτερική πολιτική των χωρών αυτών και ειδικότερα τις σχέσεις τους με την Ε.Ε.
-
Τις προοπτικές της οικονομίας των χωρών αυτών και το ρόλο που διαδραματίζουν στην παγκόσμια οικονομία.
-
Τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις τους με την Ελλάδα και τις προοπτικές που διαγράφονται.
Τα σεμινάρια θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες από 28-4-2015 έως και 26-5-2015, κάθε Τρίτη (εκτός του σεμιναρίου της 7.5.2015 που θα πραγματοποιηθεί ημέρα Πέμπτη) και ώρα 6.30 μμ με την ακόλουθη διάρθρωση:
-
Μέρος Α΄: Εισαγωγή στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα των χωρών της Ανατολικής και Νότιας Ασίας: Συγκριτική ανάλυση της δομής και της εξέλιξης των πολιτικών συστημάτων. Η εξέλιξη των οικονομικών συστημάτων και ο ρόλος της Ασίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Τάσεις περιφερειακής συνεργασίας και τάσεις αντιπαράθεσης ανάμεσα στις χώρες της περιοχής.
-
Μέρος Β΄: Το πολιτικό σύστημα και η εξωτερική πολιτική της Λαϊκής Κίνας: Εξέλιξη και διάρθρωση του πολιτικού συστήματος. Τα σημαντικότερα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας.
-
Μέρος Γ΄: Η οικονομία της Κίνας: Τα προβλήματα και οι προοπτικές της οικονομίας – Η Εξέλιξη των ελληνο-κινεζικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.
-
Μέρος Δ΄: Η στρατηγική σημασία της Ινδίας: Η αυξανόμενη γεωπολιτική και γεωοικονομική σημασία της Ινδίας και οι σχέσεις με την Ε.Ε.
-
Μέρος Ε΄: Η σημασία της Ιαπωνίας: Η δομή του σύγχρονου πολιτικού και οικονομικού συστήματος της Ιαπωνίας. Η σημασία της Ιαπωνίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα και οι προοπτικές των ελληνο-ιαπωνικών οικονομικών σχέσεων.
-
Μέρος ΣΤ΄: Το σύστημα ασφάλειας των χωρών της Ανατολικής Ασίας και οι διαπεριφερειακές σχέσεις: O γεωπολιτικός ρόλος της Α. Ασίας στο σύγχρονο διεθνές σύστημα. Τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Α. Ασίας. Οι διαπεριφερειακές σχέσεις της Α. Ασίας με την ΕΕ και οι συναντήσεις Ασίας–Ευρώπης (ASEM). Οι διαπεριφερειακές σχέσεις της Α. Ασίας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (FEALAC)
Μέχρι το τέλος του κύκλου σεμιναρίων οι συμμετέχοντες:
-
Θα έχουν διευρύνει σε βάθος τις γνώσεις τους για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το πολιτικό σύστημα των χωρών της Ανατολικής και Νότιας Ασίας.
-
Θα έχουν κατανοήσει την ελκυστικότητα και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες των χωρών της περιοχής με βάση την αναβάθμιση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
-
Θα έχουν αναπτύξει εμπεριστατωμένη άποψη γύρω από τα γεωπολιτικά και τα γεω-οικονομικά συμφέροντα των χωρών αυτών και το ρόλο που διαδραματίζουν στο σύγχρονο πολιτικό και οικονομικό διεθνές σύστημα.
-
Θα έχουν κατανοήσει τις προοπτικές των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες αυτές.
-
Θα έχουν εμβαθύνει στον πολιτικό και τον οικονομικό δυναμισμό των σημαντικότερων χωρών της Ανατολικής, της Νοτιο- ανατολκής και Νότιας Ασίας.
Εισηγήσεις θα παρουσιάσουν Καθηγητές Πανεπιστημίου, Στελέχη Επιμελητηρίων και Αναλυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων εισηγητές θα είναι οι κ.κ.:
-
Βασίλης Βάρτσος, Επιχειρηματίας
-
Ιωάννης– Αλέξιος Ζέπος, πρέσβης επί τιμή
-
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Research Fellow in International Security, Geneva Center for Security Policy
-
Αφροδίτη Μπλέτα, Δικηγόρος, Πρόεδρος, Ελληνο- κινεζικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας
-
Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
-
Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
-
Σωτήρης Πετρόπουλος, Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
-
Νίκος Πρωτονοτάριος, Αναλυτής των πολιτικών και οικονομικών θεμάτων της Ιαπωνίας
-
Πλάμεν Τόντσεφ, Επικεφαλής του Προγράμματος Ασιατικών Σπουδών του ΙΔΟΣ
-
Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ)
Δικαίωμα Συμμετοχής: 90 ευρώ για φοιτητές και
150 ευρώ για επαγγελματίες
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί ηλεκτρονικός φάκελος σε μορφή CD–ROM με λεπτομερή στατιστικά στοιχεία- χάρτες- κείμενα και επιστημονικά άρθρα για την Ανατολική και Νότιο Ασία.
Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.
Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι 27.4.2015. Συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής που θα βρέιτε εδώ.
Γλώσσα εργασίας: Ελληνική
Το Ποσόν Αυτό Θα Πρέπει Να Κατατεθεί Στον Λογαριασμό Του
Συνδέσμου Αε Και Επε
στην ALPHA BANK IBAN GR 09 0140 1030 1030 0232 0004 610
Τυχον Εξοδα Συναλλαγησ Επιβαρυνουν Τον Εντολεα
Αιτήσεις συμμετοχής:
Κα Στέλλα Μηλιώτη Ε-mail: sae@hol.gr – Fax : 210-3626610. τηλ. 210-36.20.274 & 210-36.36.326
Πληροφορίες:
Κα Στέλλα Μηλιώτη Ε-mail: sae@hol.gr – Fax : 210-3626610. τηλ. 210-36.20.274 & 210-36.36.326
Κα Αναστασία Χατζοπούλου E–mail: activities@eliamep.gr – Fax: 210-72.57.114 τηλ. 210-72.57.124