Εκδήλωση: Πού βαδίζει η Τουρκία μετά τις προεδρικές εκλογές του 2023

Εκδηλώσεις 30 Μάι 2023

Στην εκδήλωση  που  διοργάνωσε τo Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), που έχει ιδρύσει ο Σύνδεσμος ΑΕ και Επιχειρηματικότητας, με αφορμή τον δεύτερο γύρο των Τουρκικών Προεδρικών εκλογών στις 29 Μαΐου 2023  με θέμα:

«Που βαδίζει η Τουρκία μετά τις τις προεδρικές εκλογές του 2023»

ομιλητές ήταν οι:  Αντώνης  Δεριζιώτης, Επικεφαλής του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών, Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) και Λέκτορας, Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών (ΤΣΣΑΣ), Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Χριστοφής, Αναπλ. Καθηγητής, Κέντρο Τουρκικών Σπουδών, Shaanxi Normal University  και Ronald Meinardus, Πολιτικός αναλυτής και σχολιαστής, Κύριος Eρευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ.
Tη συζήτηση συντόνισε ο Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Διευθυντής του ΙΔΟΣ.

Το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις τοποθετήσεις των ομιλητών ήταν ότι  η πολιτική πόλωση  που χαρακτηρίζει την Τουρκία θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Οι εκλογές κρίθηκαν κυρίως γιατί η κυβερνώσα παράταξη  προέταξε με επιτυχία καθαρά  μηνύματα ταυτότητας, ενώ η δύσκολή οικονομική κατάσταση που βιώνει η Τουρκία δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο.
Εντοπίστηκε, επίσης, από τα αποτελέσματα των εκλογών ένας κοινωνικός  και γεωγραφικός κατακερματισμός της χώρας, ενώ  παράλληλα οι εθνικιστικές δυνάμεις τόσο  στην συμπολίτευση, όσο και στην αντιπολίτευση ενισχύθηκαν σημαντικά.
Επίσης, τονίστηκε ότι η νέα διοίκηση Ερντογάν  αναμένεται να ενισχύσει τον αυταρχικό της χαρακτήρα και ότι θα έχει τάσεις να αντικαταστήσει την κεμαλική ιδεολογία με μια άλλη που θα συνδυάζει τον συντηρητισμό, τον εθνικισμό και  τον ισλαμισμό.
Τέλος, στις γενικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής δεν θα πρέπει να αναμένονται εντυπωσιακές μεταβολές. Πολύ πιθανόν, ωστόσο η  Άγκυρα να επιδιώξει την ομαλοποίηση  ακόμα περισσότερο των σχέσεων της με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και των γειτόνων της, όπως με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την ενίσχυση των δεσμών της με τη Ρωσία, τις Χώρες του Περσικού Κόλπου και την Κίνα.

Ολόκληρη τη συζήτηση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο link:
https://www.youtube.com/watch?v=ZScqfpt-x44

← Workshop: Europe in an Uncertain World: Openness, Resilience and Vulnerabilities of  Small States and Middle Powers Συνέδριο με θέμα: «Η Μεσόγειος και ο αραβο- περσικός Κόλπος στην σκιά του #Ρωσο-Oυκρανικού πολέμου» →

Comments are closed