Νέα Έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων με θέμα: Η εμπορική διασύνδεση Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών σε συνάρτηση με τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες.

 

ΒΑΚΙΡΤΖΗ- ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 24-4–2023

Ως επακόλουθο της Συμφωνίας των Πρεσπών που τέθηκε εν ισχύ το Φεβρουάριο του 2019, οι παραγωγικές κοινότητες σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία ήρθαν αντιμέτωπες με το ζήτημα της κατοχύρωσης των εμπορικών τους σημάτων και προϊόντων σε εθνικό σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο.

Εξαιτίας ενός γενικότερου κλίματος δυσπιστίας,  παραγωγοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία δεν ολοκλήρωσαν τις  οι διαπραγματεύσεις που προέβλεπε η Συμφωνία  με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η εμπορική σχέση Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας να μην έχει αποφέρει τα θετικά αποτελέσματα που αναμένονταν.
Στη παρούσα Έκθεση γίνεται αντιληπτό ότι η περαιτέρω καθυστέρηση επίλυσης του καίριου ζητήματος περί εμπορικών σημάτων και προϊόντων και της διεθνοποίησης τους από τη κυβέρνηση και τους παραγωγούς της Ελλάδας μόνο επιζήμια θα αποβεί για τους τελευταίους.

Η καταχώρηση  του εμπορικού σήματος  MACEDONIA THE GREAT στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ) αποτελεί μια μικρή νίκη σε αυτό τον αγώνα αλλά μπορεί να αποβεί άκαρπη εάν δεν συνοδευτεί από ισχυρή κρατική υποστήριξη για την συνέχιση και ολοκληρώσεων των διαπραγματεύσεων εμπορικής διασύνδεσης Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Για το πλήρες κείμενο της Έκθεσης βλ . εδώ

← Πρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου των Ζ. Τζιάρρα και Ν. Μούδουρου «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΞΗ» 18/4/2023 – ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ →

Comments are closed