Το Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (Ερευνητικό πρόγραμμα για τη θεωρία και την πρακτική των διεθνών σχέσεων) διοργάνωσε στις 14 -16 Σεπτεμβρίου 2023 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Πάφος, το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Μάλτας, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, workshop, με θέμα:
Europe in an Uncertain World: Openness, Resilience and Vulnerabilities of Small States and Middle Powers
Χορηγοί ήταν οι εταιρίες: Ακτωρ (Όμιλος Ελλάκτωρ), Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Όμιλος Μπουτάρη.
Παρουσιάστηκαν είκοσι τρεις ανακοινώσεις.
Συμμετείχαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί μεταξύ των οποίων οι : Prof. Frank Barry, MRIA, Chair of the International Business and Economic Development Department of the Trinity Business School, Trinity College Dublin, Dublin, Prof.Alfred Tovias, Emeritus, Department of International Relations of the Hebrew University of Jerusalem, Jerusalem, Δημήτρης Κούρκουλας, διατελέσας Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Καθηγητής, Σπύρος Λίτσας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Prof. Baldur Thόrhallsson, Research Director, Centre for Small State Studies, University of Iceland, Reykjavik, Prof. Roderick Pace, Institute for European Studies, University of Malta, Valletta.
Το workshop διερεύνησε τους τρόπους που τα μικρά κράτη και οι μεσαίες δυνάμεις που ανήκουν στην Ευρωζώνη και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) αντιμετώπισαν την κρίση της Ευρωζώνης το 2008-9. Επίσης αναλύθηκαν τα διδάγματα που οι κυβερνήσεις τους απεκόμισαν, ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες και αποτελεσματικές εθνικές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές και να αναπτυχθούν ανθεκτικότερες δομές διακυβέρνησης της ΕΕ ενόψει της σημερινής παγκόσμιας αβεβαιότητας που πηγάζει από την ενεργειακή και την επισιτιστική ανασφάλεια, την παγκόσμια οικονομική αστάθεια και την επιστροφή του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Τέλος, το workshop εξέτασε ποιες συγκεκριμένες στρατηγικές τα μικρά ευρωπαϊκά κράτη και οι μεσαίες δυνάμεις υιοθέτησαν προκειμένου να ενισχύσουν την κρατική τους δεινότητα και ανθεκτικότητα εν μέσω της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής και αν αυτές οι στρατηγικές δημιουργούν μια ευρύτερη αποτελεσματική πολιτική για τη διαχείριση κρίσεων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης , με όφελος την ασφάλεια των κοινωνιών τους.
Μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ
Μπορείτε να δείτε περιλήψεις των ανακοινώσεων εδώ
Μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα συμμετεχόντων εδώ
Comments are closed