Η νομισματική κρίση της Τουρκίας ήταν θέμα που απασχόλησε την εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (Ι.Δ.Ο.Σ.) στις 5 Νοεμβρίου 2019 , όπου παρουσιάστηκε η Έκθεση της Παρασκευής Λεμονίδη, επιστημονικής συνεργάτιδος του Ι.Δ.Ο.Σ. και των τριών συνεργατών της (Άρης Δημητρακόπουλος, Ιωάννα Μάρκου, Μαριάννα Τερεζάκη). Επιπλέον, προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο καθηγητής του τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Αντώνης Δεριζιώτης, καθώς και ο δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΘΗΝΑ 98.4 και του cCapital.gr, Κώστας Ράπτης.
Η κα Λεμονίδη ανέλυσε τη σύγχρονη οικονομική, αλλά και την πολιτική και διπλωματική κατάσταση στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα τις επεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στην οικονομία. Ειδικότερα, επικεντρώθηκε στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας, τις αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας μπροστά σε πιθανές δυσκολίες, τον αντίκτυπο των γεγονότων στις σχέσεις της με τη Ρωσία και τις Η.Π.Α., καθώς και τα αντίμετρα που έλαβε η τουρκική πολιτική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την κρίση.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο καθηγητής, κ. Δεριζιώτης, ο οποίος προχώρησε σε μία ιστορική αναδρομή από τις πρώτες μέρες του “κράτους του Κεμάλ” έως τη σημερινή κατάσταση, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην πολιτική διάσταση, χωρίς να παραβλέψει βέβαια και την οικονομική. Εξιστορώντας την τουρκική πολιτική ιστορία, ο κ. Δεριζιώτης ανέλυσε την ισχυρή και μακροχρόνια παρεμβατικότητα του τουρκικού κράτους στην οικονομία, όπως και την τάση των ηγετών να μην “ακολουθούν τους κανόνες”. Τόνισε την κρίση του 2001 και την τομή που έγινε τότε στην τουρκική οικονομία, την έλευση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το 2002 καθώς και την προοδευτική παρεμβατικότητα του Ερντογάν στην οικονομία. Αναφορικά με τα γεγονότα αυτής της δεκαετίας, παρουσιάστηκε η σχέση του Ερντογάν με τους Κούρδους και η προσέγγιση των εθνικιστών, η τάση εκκαθάρισης του κόμματός του από πιθανούς αντιπάλους, η περιστοίχισή του από άτομα που δεν του αντιτάσσονται, το πραξικόπημα του 2016 και τα επακόλουθα γεγονότα.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Ράπτης, ο οποίος επικεντρώθηκε στο πολιτικό πεδίο, αλλά ούτε εκείνος παρέλειψε το οικονομικό. Αρχικά, υπογράμμισε τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τη γενικότερη δυσπιστία που ανακύπτει ακόμα και στη Δύση σχετικά με την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών. Συνέχισε με τις επιπτώσεις που είχαν (ή δεν είχαν) οι κυρώσεις των Η.Π.Α. και της Ρωσίας στην οικονομία της Τουρκίας, την ανθεκτικότητά της και τέλος τη στροφή προς επενδυτές της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας, από τη στιγμή που οι διεθνείς επενδυτές είναι δύσπιστοι. Τη συζήτηση που επακολούθησε διεύθυνε ο κ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Καθηγητής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Δ/ντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
Comments are closed