11/4/2023 – ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΟΔΟΜΑΔΑΣ

Άρθρα 11 Απρ 2023

ΠΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Κάθε Τρίτη το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων σας προτείνει την ανάγνωση ενός σημαντικού άρθρου που αναλύει σε βάθος ένα επίκαιρο θέμα της διεθνούς πολιτικής και της διεθνούς οικονομίας.

Η πρόταση αυτή συνοδεύεται από την προτροπή να διαβαστούν και δύο άλλα άρθρα συμπληρωματικά για το ίδιο ζήτημα.
Το κείμενο που επιλέχτηκε για αυτήν την εβδομάδα είναι : The art of vassalisation: How Russia’s war on Ukraine has transformed transatlantic relations” των Jana Puglerin και Jeremy Shapiro και δημοσιεύθηκε ως Policy Brief από το European Council of Foreign Affairs.

Link: ΕΔΩ

To άρθρο εξετάζει τι σημαίνει η επιστροφή των ΗΠΑ στην Ευρώπη για το μέλλον της διατλαντικής συμμαχίας και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η άμεση αιτία ισχυρίζονται οι συγγραφείς ήταν, φυσικά, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά η βαθύτερη απάντηση βρίσκεται στη δομή των διατλαντικών σχέσεων και στις εσωτερικές διαιρέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν άλλαξε τη θεμελιώδη στόχευση της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον -η οποία στρέφεται προς τον Ειρηνικό- ούτε μετέβαλε τις βαθιές εσωτερικές διαιρέσεις των ΗΠΑ σχετικά με το αν θα εξακολουθήσουν να επενδύουν στην άμυνα της Ευρώπης.
Για να επιβιώσει και να ευημερήσει μακροπρόθεσμα, η Ατλαντική συμμαχία εξακολουθεί να χρειάζεται έναν ευρωπαϊκό πυλώνα που να είναι στρατιωτικά ικανός και πολιτικά ανεξάρτητος.

Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι πως οι διαμορφωτές αποφάσεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, είναι σε θέση να διαμορφώσουν μια περισσότερο ισορροπημένη και συνεπώς πιο βιώσιμη διατλαντική σχέση.

Συμπληρωματικά κείμενα :

How Europe should answer the US Inflation Reduction Act

European sovereignty, strategic autonomy, Europe as a power: what reality for the European Union and what future?

← 18/4/2023 – ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Άρθρο για την διεύρυνση των περιορισμών για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν →

Comments are closed