Σημείωμα του κ. Plamen Tonchev στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» για την στάση της Κίνας στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου

Δημοσιεύσεις 30 Μαρ 2026

🔔📰
Σημείωμα του κ. Plamen Tonchev, επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών του Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων – ΙΔΟΣ / IIER στην «Καθημερινή της Κυριακής» για την στάση της Κίνας εν μέσω της κρίσης στον Περσικό Κόλπο.

Τα βασικά σημεία είναι τα ακόλουθα:
🔹 Η #Κίνα καλείται να ακροβατήσει σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στο #Ιράν και τις μοναρχίες στα δυτικά παράλια του Κόλπου, με τις οποίες επίσης έχει στενές οικονομικές σχέσεις, εξ ου η υποτονική αντίδρασή του μέχρι στιγμής.
🔹 Ωστόσο, ο κυριότερος λόγος για την προσεκτική στάση της κινεζικής ηγεσίας είναι το γεγονός ότι οι ύψιστες γεωστρατηγικές προτεραιότητές της βρίσκονται στην #Ανατολική_Ασία και σχετίζονται με την #Ταϊβάν, όπως και με άλλες δυνητικές εστίες ανάφλεξης στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
🔹 Βραχυπρόθεσμα, η Κίνα υφίσταται κάποιες απώλειες για λόγους οικονομικούς και γεωπολιτικούς, αν και εκτιμά πως μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκαλεί η σύρραξη στην Μέση Ανατολή. Εν τω μεταξύ, έχει καταστεί σαφές σε όλες τις χώρες της περιοχής ότι η Κίνα είναι κατ’ εξοχήν οικονομικός εταίρος κι όχι εγγυητής ή πάροχος ασφαλείας.
🔹 Μεσοπρόθεσμα, όμως, το Πεκίνο περιμένει – όχι αβάσιμα – να ωφεληθεί, τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά. Κινέζοι αναλυτές τονίζουν ότι η «φιλειρηνική» στάση της χώρας τους αντιδιαστέλλεται προς την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση στο Ιράν και οι #ΗΠΑ ξοδεύουν στον Κόλπο πολύτιμο κεφάλαιο, στρατιωτικό και διπλωματικό.

Διαβάστε  👉 https://www.kathimerini.gr/opinion/564147775/ti-kryvei-i-siopi-tis-kinas/

Άρθρο του κ. Θόδωρου Τσίκα στην Huffington Post σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή →