Σεμινάριο για την γεωπολιτική της ενέργειας στην Ν.Α. Μεσόγειο και την Κασπία

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ Ν.Α ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΣΠΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ    

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στα πλαίσια του Προγράμματος Κατάρτισης που πραγματοποιεί, διοργανώνει σεμινάριο ειδικά αφιερωμένο στην γεωπολιτική και την γεωοικονομία της ενέργειας στη Ν.Α. Μεσόγειο με σκοπό να καλύψει τις σύγχρονες εξελίξεις στο σημαντικό αυτό ζήτημα, που αναμένεται να προσδιορίσει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια της Ν.Α. Ευρώπης.

Το  σεμινάριο θα διαρκέσει καθημερινά από  29-9-2015  έως 2-10-2015. Από  29-9-2015 έως και 1-10-2015 το σεμινάριο θα διεξαχθεί 5-9 μ.μ ενώ την Παρασκευή 2-10-2015 θα διεξαχθεί μεταξύ 3-7 μ.μ.

Το σεμινάριο θα λαμβάνει χώρα στην αίθουσα διαλέξεων του ΙΔΟΣ, οδός Πανεπιστημίου 16, 2ος όροφος.

Το σεμινάριο  θα αναλύσει τις γεωλογικές, τεχνικο-οικονομικές και γεωπολιτικές πτυχές των παιγνίων υδρογονανθράκων που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη γεωστρατηγική εξέλιξη των  χωρών της Ν.Α. Μεσογείου.

Απευθύνεται σε οικονομολόγους και στελέχη επιχειρήσεων, σε διπλωμάτες, και προσωπικό πρεσβειών, σε κρατικούς λειτουργούς, σε δημοσιογράφους και  σε προ-πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.  Κύριος Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής & Οικονομικών του Πετρελαίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Εταίρος του Προγράμματος Νότιας Ευρώπης στο LSE IDEAS του London School of Economics.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί

 • Στην πολιτική εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου & φυσικού αερίου Ελλάδος και Κύπρου
 • Στα γεωλογικά δεδομένα υδρογονανθράκων της ευρύτερης περιοχής
 • Στα σχέδια μεταφοράς/διαμετακόμισης τους
 • Στην περιφερειακή διπλωματία των αγωγών
 • Στην ευρωπαϊκή στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου
 • Στις σχέσεις Ελλάδος και Κύπρου με τη Ρωσία και τις χώρες της μετασοβιετικής Κασπίας
 • Στην τριγωνική γεωστρατηγική Ελλάδος και Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
 • Στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας.
 • Στις επιπτώσεις του νέου ενεργειακού χάρτη της Ν.Α . Μεσογείου στην ελληνική εξωτερική πολιτική και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μέχρι το τέλος του κύκλου σεμιναρίων οι συμμετέχοντες

 • Θα έχουν διευρύνει σε βάθος τις γνώσεις τους για τις σύγχρονες όψεις της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης .
 • Θα έχουν κατανοήσει γιατί η ενεργειακή ασφάλεια συνδέεται άμεσα όχι μόνο με τα   προβλήματα της περιοχής, αλλά προσδιορίζουν και τις παγκόσμιες  πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
 • Θα έχουν αναπτύξει εμπεριστατωμένη άποψη γύρω από τα γεωπολιτικά και τα γεω-οικονομικά συμφέροντα των χωρών της περιοχής  και το ρόλο που διαδραματίζουν στο σύγχρονο πολιτικό και οικονομικό διεθνές σύστημα.

Γλώσσα εργασίας:  Ελληνική

Δικαίωμα Συμμετοχής: 180 ευρώ. Φοιτητές: 80 ευρώ.

Το ποσόν αυτό θα πρέπει να κατατεθεί στον λογαριασμό του Συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ στην Εθνική Τράπεζα ΙΒΑΝ GR30 01100 800 0000 080 480 72196.

Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί ηλεκτρονικός φάκελος σε μορφή CD-ROM με τις παρουσιάσεις. Θα δοθούν πιστοποιητικά  παρακολούθησης.

Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι και 27-9-2015. 

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.  Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής κατεβάζοντας την από εδώ και στείλτε την στην κα Στέλλα Μηλιώτη

Ε-mail: [email protected] – Fax: 210-36.26.610.  τηλ. 210/36.20.274 & 210/36.36.326

← Ημερίδα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η διεθνή του διάσταση Ο νέος δρόμος του Μεταξιού, μια ευρωπαϊκή οπτική →

Comments are closed