Παρουσίαση βιβλίου: «Η ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο» ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ

Events, Εκδηλώσεις 08 Φεβ 2024

Αλλαγή ημέρας της εκδήλωσης!!!

Η προγραμματισμένη για 20.2.2024 παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Στεργίου: «Η ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο», που συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) και τις Εκδόσεις Κριτική μεταφέρεται λόγω του αγροτικού συλλαλητηρίου για την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 την ίδια ώρα, 6 μμ,  οδός Πανεπιστημίου 16 και Αμερικής 7, Αθήνα εντός στοάς, 2ος όροφος με τους ίδιους ομιλητές:

  • Ευάγγελος Βενιζέλος, Πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & Υπουργός Εξωτερικών, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ
  • Ronald Meinardus, Κύριος Ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ
  • Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Διευθυντής, Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ)
  • Ανδρέας Στεργίου, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Συγγραφέας του βιβλίου

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ινώ Αφεντούλη, Εκτελεστική Διευθύντρια Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου.
Είσοδος ελεύθερη
Στους φοιτητές  θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για τη βεβαίωση συμμετοχής συμπληρώστε τα στοιχεία σας (εδώ)

 

Η ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο
Αντίσταση στο μέλλον
Ανδρέας Στεργίου
Πρόλογος: Παναγιώτης Τσάκωνας
Μετάφραση: Γιώργος Χρηστίδης
(Εκδόσεις Κριτική, 2023)

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας διακρίνονται ιστορικά από μια μόνιμη δυσπιστία και εχθρότητα. Οι βαθιά ριζωμένες αντιπάθειες και τα διαδεδομένα στερεότυπα τροφοδοτούνται από μια δραματοποιημένη και εθνικιστικά χρωματισμένη ειδησεογραφική κάλυψη, η οποία παρέχει το πρίσμα μέσα από το οποίο οι δυο λαοί προσλαμβάνουν και ερμηνεύουν ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου.

Ακολουθώντας μια διεπιστημονική μεθοδολογία, η οποία συνδυάζει νομικά, γεωπολιτικά και ιστορικά εργαλεία, το βιβλίο επιχειρεί με βάση μια εξονυχιστική ανάλυση των διεθνών συνθηκών, των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων και του παγιωμένου εθιμικού δικαίου να αποσαφηνίσει τα σημεία τριβής στην ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο: το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, της αιγιαλίτιδας ζώνης, της ΑΟΖ, του FIR, της οχύρωσης των νησιών κ.ά.

Επιπλέον, πραγματοποιείται για πρώτη φορά μια συγκριτική αξιολόγηση των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς και των προγνώσεων για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή. Η Ελλάδα και η Τουρκία αναμένεται να πληγούν από την κλιματική αλλαγή περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, πρώτον γιατί η ανατολική Μεσόγειος πρόκειται να γίνει ένα σημείο ανάφλεξης (hotspot) της κλιματικής αλλαγής αλλά και γιατί οι δύο χώρες θα αποτελέσουν την κύρια είσοδο στην Ευρώπη για ένα δισεκατομμύριο πρόσφυγες λόγω των φαινομένων που προκύπτουν από την αλλαγή του περιβάλλοντος μέχρι το 2050.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μετάφραση του The Greek-Turkish Maritime Dispute, Resisting the Future του Ανδρέα Στεργίου (Springer, 2022).

Ο Ανδρέας Στεργίου είναι ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας με ειδίκευση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις διεθνείς σχέσεις, ενώ διδάσκει ως καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για πληροφορίες σε σχέση με την εκδήλωση καθώς και τα υπόλοιπα προγράμματα / δράσεις του ΙΔΟΣ, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κα Στέλλα Μηλιώτη:
T: 210 36 20 274
E: [email protected]

← Παρουσίαση Βιβλίου: «Η Ελληνοτουρκική Διένεξη Στο Αιγαίο» Central Asia and the European Union in the context of new geopolitical realities →

Comments are closed