Η Μεσόγειος και ο αραβο–περσικός Κόλπος στη σκιά του ρωσο-ουκρανικού πολέμου: οι γενικότερες επιπτώσεις του πολέμου και οι περιθωριοποιημένες περιφερειακές συγκρούσεις

Εκδηλώσεις 28 Απρ 2023

Το Κέντρο Ανάλυσης Μεσανατολικής Πολιτικής (ΚΕ.Α.ΜΕ.Π.) του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) διοργανώνει Συνέδριο με θέμα:

Η Μεσόγειος  και ο αραβο – περσικός Κόλπος στη σκιά του ρωσο-ουκρανικού πολέμου: 
οι γενικότερες επιπτώσεις  του πολέμου και οι περιθωριοποιημένες περιφερειακές συγκρούσεις

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022, συνεχίζεται ακόμα, χωρίς να διαφαίνεται το τέλος του στο ορατό μέλλον. Ο πόλεμος αυτός, που μοιάζει να σηματοδοτεί μια νέα -και παρατεταμένη- συγκρουσιακή εποχή στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία–αλλά ίσως και με την Κίνα- επέδρασε καταλυτικά στον δυτικό κόσμο, τείνοντας να μονοπωλήσει το διεθνές ενδιαφέρον.
Αυτό σημαίνει, όμως, ότι η Δύση επικεντρώνεται πρωτίστως στην προσπάθεια αντιμετώπισης της Ρωσίας και δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για περιφερειακές συγκρούσεις και κρίσεις, τα προβλήματα, καθώς και τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου αλλά και του αραβοπερσικού Κόλπου. Ωστόσο, η κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές αυτές αφορά άμεσα τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τις ΗΠΑ, τόσο από πλευράς ασφάλειας, έναντι συμμετρικών και ασύμμετρων απειλών, όσο και από πλευράς ενεργειακής ασφάλειας.

Ως εκ τούτου, οι θεματικές του Συνεδρίου MARE MEDITERRANEUM Ι, αναφέρονται:

 • στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο
 • στην πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας
 • στις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ
 • στην πολιτική της Κίνας
 • σε ζητήματα ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας
 • στο ζήτημα των εξοπλισμών και της διεθνούς οικονομίας
 • στον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας
 • στις περιφερειακές συγκρούσεις / κρίσεις στην Μεσόγειο, στον αραβο-περσικό Κόλπο και στην Υεμένη
 • στις μεταβολές που παρατηρούνται στις σχέσεις των χωρών των περιοχών αυτών
 • στην εσωτερική και εξωτερική πολική των χωρών της Μεσογείου και του αραβο – περσικού Κόλπου

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 26 και 27 Μαΐου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΔΟΣ, Πανεπιστημίου 16, 2ος όροφος, εντός στοάς.
Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής ή / και παρακολούθησης.

Οι ενδιαφερόμενοι / ενδιαφερόμενες μπορούν να στείλουν αιτήσεις συμμετοχής συμπληρώνοντας την ανάλογη φόρμα, που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.maremediterraneum.gr
Στην αίτηση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται: ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τελικός τίτλος του θέματος της εισήγησης, καθώς και περίληψη έκτασης μέχρι διακόσιες πενήντα λέξεις.
Στο Συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές και φοιτήτριες, υποψήφιοι/ες διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές/ερευνήτριες, οι οποίοι/ες θα πρέπει να αναφέρουν τον κύκλο σπουδών τους, το Τμήμα και το ΑΕΙ προέλευσής τους.
Τα αρτιότερα κείμενα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Α.ΜΕ.Π. (Κέντρο Ανάλυσης Μεσανατολικής Πολιτικής), το οποίο και διοργανώνει το Συνέδριο.

Σημαντικές ημερομηνίες:

 • Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής:   έως 30/04/2023
 • Ανακοίνωση έγκρισης ή μη της αίτησης συμμετοχής:  έως 05/05/2023
 • Διεξαγωγή Συνεδρίου: Αθήνα, 26 και 27 Μαΐου 2023

Αιτήσεις Συμμετοχής  (εδώ)

← Πρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου των Ζ. Τζιάρρα και Ν. Μούδουρου «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΞΗ» Μπορεί η Ελλάδα να γίνει σήμερα Ιρλανδία; →

Comments are closed