Άρθρο του κ. Θόδωρου Τσίκα, επικεφαλής του Προγράμματος “Θεωρία και Πρακτική των Διεθνών Σχέσεων” του ΙΔΟΣ, στη “HUFFINGTON POST”

Άρθρα 30 Απρ 2026

Άρθρο του κ. Θόδωρου Τσίκα, επικεφαλής του Προγράμματος “Θεωρία και Πρακτική των Διεθνών Σχέσεων” του Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων – ΙΔΟΣ / IIER, στη HuffPost Greece:

“Η έξοδος των #ΗΑΕ από τον #ΟΠΕΚ ως σύμπτωμα μιας νέας #γεωπολιτικής_τάξης

🔹 Η αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τον ΟΠΕΚ δεν πρέπει να διαβαστεί ως τεχνική προσαρμογή ή ως μια ακόμη διαφωνία στο εσωτερικό ενός διεθνούς Οργανισμού. Αντιθέτως, αποτελεί ένδειξη μιας βαθύτερης δομικής μετατόπισης: το τέλος της εποχής όπου η παγκόσμια αγορά πετρελαίου μπορούσε να ρυθμίζεται μέσω ενός ενιαίου, συντονισμένου καρτέλ.

🔹 Ο πόλεμος με το Ιράν δεν αποκάλυψε απλώς τις αδυναμίες της περιφερειακής ασφάλειας, αλλά ανέδειξε και την εσωτερική αντίφαση ενός Οργανισμού που περιλαμβάνει κράτη με αντικρουόμενες στρατηγικές προτεραιότητες. Δεν είναι δυνατόν, στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο, να συνυπάρχουν κράτη που αντιμετωπίζουν άμεσες απειλές ασφάλειας από άλλους βασικούς παίκτες του ίδιου Οργανισμού. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο προβληματική στο πλαίσιο του #ΟΠΕΚ+, όπου η παρουσία της Ρωσίας μετατρέπει τον ενεργειακό συντονισμό σε προέκταση γεωπολιτικών ανταγωνισμών που δεν έχουν καμία σχέση με την αγορά πετρελαίου αυτή καθαυτή.

Διαβάστε το άρθρο 👉 ΕΔΩ

Άρθρο του κ. Θόδωρου Τσίκα για τον πόλεμο στον Περσικό κόλπο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" →