Απολογισμός Κύκλου Σεμιναρίων (8/3– 19/4 2013)

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ)    και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)  διοργάνωσαν με εξαιρετική επιτυχία  από 8.3.2013  έως και 19.4.2013 στην αίθουσα διαλέξεων του Ινστιτούτου Διεθνών  Οικονομικών Σχέσεων, Οδός Πανεπιστημίου 16 κύκλο σεμιναρίων αφιερωμένο στην ενεργειακή ασφάλεια και την αγορά των υδρογονανθράκων (πετρέλαιο & φυσικό αέριο). Στα σεμινάρια αυτά  συμμετείχαν ογδόντα νέοι αναλυτές, επαγγελματικά στελέχη, προσωπικό  ξένων πρεσβειών και μεταπτυχιακοί φοιτητές   και  αναλύθηκαν  σε βάθος τα εξής ζητήματα :

  • Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων (Υ/Α) στην Ελλάδα
  • Ενέργεια και Ελληνική Εξωτερική Πολιτική: Το Ζήτημα της ΑΟΖΗ Ενεργειακή Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Η Σύγχρονη Γεωπολιτική του Πετρελαίου και ο Ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων
  • Η Αγορά του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα, τη Βαλκανική και την Ευρώπη
  • Η Ελληνική Διπλωματία των Αγωγών και ο Ρόλος της Τουρκίας
  • Η Νέα Γεωπολιτική του Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

Στη διάρκεια των σεμιναρίων οι συμμετέχοντες  είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη δυναμική έννοια της ενεργειακής ασφάλειας και του τρόπου με τον οποίον επηρεάζει την Υψηλή Στρατηγική των Η.Π.Α., της Ρωσίας και της Κίνας, να αναπτύξουν μια εμπεριστατωμένη άποψη αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των διεθνών αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου, να αντιληφθούν σε βάθος τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει τις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία και τις Η.Π.Α. Διεύρυναν  τις γνώσεις τους αναφορικά με τη γεωπολιτική του φυσικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βαλκανική και απέκτησαν λεπτομερή ενημέρωση αναφορικά με τις προοπτικές ύπαρξης Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, το ζήτημα της ΑΟΖ και την ελληνική διπλωματία των αγωγών.

Τις ανωτέρω θεματικές κάλυψαν με εισηγήσεις τους Στελέχη Επιχειρήσεων, Ακαδημαϊκοί και Αναλυτές της Αγοράς Ενέργειας μεταξύ των οποίων οι:Δρ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Διευθυντής, ΙΔΟΣ, Δρ. Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Mytilinoes &Μotor Oil Gas Co,Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, τ. Διευθυντής Έρευνας & Παραγωγής Υ/Α, ΕΛ.ΠΕ, Δρ. Μιχαήλ Μυριάνθης, τ. Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ , Δρ. Τερέζα Φωκιανού, τ. Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΔΕΠ-ΕΚΥ, ΕΛ.ΠΕ, Δρ. Μιχαήλ Θωμαδάκης, Μέλος Δ.Σ. της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Χαράλαμπος Πίππος, Διευθυντής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων ΥΠΕΚA, Νικόλαος Φαραντούρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Δντης Νομικών  Υπηρεσιών ΔΕΠΑ ΑΕ , Υπεύθυνος Σεμιναρίου ήταν  ο Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, Συντονιστής του Προγράμματος Γεωπολιτικής της Ενέργειας, ΕΛΙΑΜΕΠ και Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

ekdi

 

← Περίληψη εισηγήσεων από την ημερίδα του ΙΔΟΣ για την Κύπρο Οι σχέσεις Ε.Ε.-Λατινικής Αμερικής σε νέες βάσεις →

Comments are closed