άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία 13/7/14
του Χαράλαμπου Τσαρδανίδη*
Πρόσφατη απόφαση του Σ.τ.Ε. επιτρέπει την ανέγερση – στην ουσία πρόκειται για ανακατασκευή ενός παλαιού χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού- ισλαμικού τεμένους χωρίς μιναρέ στην Ιερά Οδό, περιοχή του Βοτανικού, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς νόμους 3512/2006 και 4014/2011. Η απόφαση αυτή ίσως απαλλάξει και την ελληνική εξωτερική πολιτική από έντονους πονοκεφάλους. Η Ελλάδα είχε αναλάβει τη δέσμευση για την ανέγερση τζαμιού πριν από τους Ολυμπιακούς.
Η καθυστέρηση της ανέγερσης δημιούργησε αρκετά ζητήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:
ΠΠρώτον, έκανε τη χώρα αποδέκτη έντονων παραπόνων και δυσαρέσκειας από πολλές μουσουλμανικές χώρες, που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν, παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, να αναφύονται τόσο πολλά προβλήματα για την κατασκευή ενός χώρου λατρείας, τη στιγμή κατά την οποία στις μουσουλμανικές χώρες υπάρχουν χριστιανικές εκκλησίες εδώ και αιώνες.
Δεύτερον, δημιουργούσε μια κακή εικόνα για την Ελλάδα στη μουσουλμανική κοινή γνώμη- και όχι μόνο- εμφανίζοντάς την, λόγω των εσωτερικών αντιδράσεων που υπήρξαν, ως μια χώρα μισαλλόδοξη και μη ανεκτική σε θρησκείες που δεν είναι χριστιανικές. Διεθνή ΜΜΕ επανειλημμένα είχαν αναφέρει ότι η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ε.Ε. χωρίς τζαμί και έτσι οι μουσουλμάνοι είναι αναγκασμένοι να στριμώχνονται σε υπόγεια για να προσευχηθούν.
Τρίτον, υπονόμευσε την καλή και μακροχρόνια παράδοση των σχέσεων που διατηρούσε η Ελλάδα με τις αραβικές χώρες, που κατά το παρελθόν, ιδιαίτερα στο Κυπριακό, αποδείχθηκαν πολύτιμες.
Τέταρτον, υπήρχε ο κίνδυνος και εξακολουθεί να υπάρχει, εάν δεν προχωρήσει η κατασκευή του τζαμιού, να βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση απολογούμενη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, εάν λόγου χάρη η Ένωση Μουσουλμάνων Ελλάδας προχωρήσει σε προσφυγή κατά της Ελλάδας.
Πέμπτον, και σπουδαιότερο, έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να παρέμβει στο ζήτημα και να επιδιώξει να εμφανιστεί ως προστάτης όλων των μουσουλμάνων που διαβιούν στην Ελλάδα, επιδεικνύοντας ακόμα και προθυμία να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους.
*Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και Δ/ντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
Comments are closed