Συνέντευξη του κ. Θόδωρου Τσίκα, επικεφαλής του Προγράμματος «Θεωρία και Πρακτική των Διεθνών Σχέσεων» στο ΙΔΟΣ, για την επίσκεψη Ντ. Τραμπ στην Κίνα, στο Liberal.gr:
“Τραμπ – Σι : Από το Ιράν στην Ταϊβάν και το εμπόριο – Η «ακτινογραφία» της συνάντησης”
Τι έχει αλλάξει, σχεδόν σε μία δεκαετία από την τελευταία επίσκεψη Τραμπ στο Πεκίνο, ως προς το πώς τοποθετείται η Κίνα στο διεθνές σύστημα.
Αν υπάρχουν δύο μείζονες δυνάμεις, αυτές είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Αυτό γίνεται πλέον αμοιβαία αποδεκτό. Εταίροι και ανταγωνιστές ταυτόχρονα, επιδιώκουν αμφότερες να κρατήσουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό εντός ελεγχόμενου πλαισίου, ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση. Θέτουν όρια και «κόκκινες γραμμές», αλλά επιζητούν προβλεψιμότητα και σταθερότητα, όπως τουλάχιστον εκάστη πλευρά την αντιλαμβάνεται.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ








