The 2013 Ouster of Egypt’s Muslim Brotherhood: Risk, Miscalculation and Confrontation

Events, Εκδηλώσεις 16 Οκτ 2024

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Tο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), που έχει ιδρύσει ο Σύνδεσμος ΑΕ και Επιχειρηματικότητας, σας προσκαλεί στη διάλεξη της Ebtisam Hussein, Associate Professor of Political Science University of London branch of the European Universities in Egypt με θέμα:

The 2013 Ouster of Egypt’s Muslim Brotherhood: Risk, Miscalculation and Confrontation

Η  διάλεξη θα διεξαχθεί στις 25 Οκτωβρίου 2024,  ημέρα  Παρασκευή και ώρα 6 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (οδός  Πανεπιστημίου  αριθ. 16  * Β΄ όροφος).

Τη συζήτηση που θα επακολουθήσει θα συντονίσει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής του ΙΔΟΣ κ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης.

Γλώσσα: Αγγλική

Η είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
LINK για δηλώσεις συμμετοχής:  https://forms.gle/iL9BzDsvhHtYCKhE9

Η ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Η διωκόμενη Μουσουλμανική Αδελφότητα έγινε αμέσως βασικός πολιτικός παράγοντας και ο υποψήφιός της, Μοχάμεντ Μόρσι, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές για να ηγηθεί της χώρας. Όμως, παρά όλη αυτή τη νίκη στις κάλπες, ο Μόρσι ανατράπηκε και το κίνημα Μουσουλμανικής Αδελφότητας βρέθηκε εκτός εξουσίας τον  Ιούλιο του 2013.
Γιατί η Αδελφότητα επέλεξε να διακινδυνεύσει μια σύγκρουση με τις ένοπλες δυνάμεις και να μην επιδιώξει έναν συμβιβασμό;
Υποστηρίζεται ότι η απόφαση αυτή προήλθε από τη μακρά ιστορία διώξεων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την ευρεία βάση υποστήριξής της, τις εντυπωσιακές επιτυχίες της μετά την πτώση του Μουμπάρακ και τον φόβο της να μην απωλέσει την εξουσία. Αυτά έθεσαν την Αδελφότητα σε μια πορεία δράσης που ταίριαζε τόσο με τις εμπειρίες του παρελθόντος όσο και με τις προτιμήσεις της. Ο δρόμος αυτός οδήγησε το κίνημα της μουσουλμανικής αδελφότητας να αγνοήσει πολλά γεγονότα, που υποδήλωναν  ότι έπρεπε να επιδιώξει να συμβιβαστεί με τις ένοπλες δυνάμεις.
Όμως η Αδελφότητα και ο στρατός δεν είχαν εγκάρδιες σχέσεις μετά την εκλογή του Μόρσι το 2012. Η ισχύς της κοινωνικής βάσης του κινήματος ήταν σημαντική, αλλά δεν υπήρχαν οι συνθήκες, που θα υπερίσχυαν της απαίτησης του στρατού να παραιτηθεί ο Μόρσι.
Συμπερασματικά, η ιστορική διαδρομή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας καθοδήγησε την απόφασή της να αποφύγει τη συνεργασία με τον στρατό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για πληροφορίες σε σχέση με την εκδήλωση καθώς και τα υπόλοιπα προγράμματα / δράσεις του ΙΔΟΣ, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κα Στέλλα Μηλιώτη:
T: 210 36 20 274
E: [email protected]

 

Υβριδικό σεμινάριο - Το ανεπίλυτο Κυπριακό: Οι κρίσιμες αποφάσεις →

Comments are closed