Συνέδριο Διεθνών Σχέσεων: Mare Mediterraneum ΙΙ

Εκδηλώσεις 22 Νοέ 2023

Πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων στο Συνέδριο Διεθνών Σχέσεων 

 

Mare Mediterraneum ΙΙ

16-18 Μαΐου 2024

 

Το Κέντρο Ανάλυσης Μεσανατολικής Πολιτικής (ΚΕ.Α.ΜΕ.Π.) του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) διοργανώνει Συνέδριο με θέμα:

«Συμμαχίες, συμπράξεις, αντιπαλότητες και επαναπροσεγγίσεις: οι νέες δυναμικές που αναπτύσσονται στην Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή και στον Κόλπο»

Από το 2017, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Τραμπ, η αμερικανική πολιτική στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο άρχισε να αλλάζει σημαντικά, καθώς οι ΗΠΑ αφενός εγκαταλείπουν την πάγια περιφερειακή πολιτική τους και αφετέρου παίρνουν αποστάσεις από τα υποσυστήματα αυτά, χωρίς όμως να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τα τεκταινόμενα εκεί. Παράλληλα, οι περιφερειακές συγκρούσεις και κρίσεις που μαστίζουν τις περιοχές αυτές όχι μόνον δεν επιλύθηκαν αλλά αντιθέτως παροξύνθηκαν, ενώ περιφερειακές δυνάμεις διεκδικούν ιδιαίτερο ρόλο στα γειτονικά τους υποσυστήματα αλλά και σε εδάφη γειτονικών κρατών, όπως η Άγκυρα στη βόρεια Συρία. Την ίδια ώρα, δυνάμεις, παραδοσιακά απούσες από τις εν λόγω περιοχές, όπως η Κίνα, άρχισαν να εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτές και να επιχειρούν να αποκτήσουν πολιτική επιρροή μέσω της οικονομίας αλλά και της διπλωματίας, ενώ η Ρωσία, διευρύνει την επιρροή της, μέσω της ομάδας Βάγκνερ, καθώς και μέσω της συμμετοχής της στον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών  (OPEC).

Έτσι, από το 2017 μέχρι σήμερα, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, αρχής γενομένης από την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως ενιαίας πρωτεύουσας του Ισραήλ, της εκδίωξης των δυνάμεων της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Χαλιφάτου από την Συρία και το Ιράκ, την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ή την υπογραφή των λεγόμενων Συμφωνιών του Αβραάμ. Παράλληλα, παρατηρείται μία εντονότατη διπλωματική κινητικότητα, με αιχμή του δόρατος την προσέγγιση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, την επάνοδο της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, αλλά και τη σαφή πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να εξομαλύνει -τουλάχιστον- τις σχέσεις της με το Ισραήλ, ακόμα και χωρίς να υπάρχει πρόοδος στο Παλαιστινιακό. Η πρόθεση αυτή οδήγησε στο νέο πόλεμο στην Παλαιστίνη, η έκβαση του οποίου θα καθορίσει τις νέες συνθήκες που θα διέπουν τη Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για μια ρευστή κατάσταση, η οποία δεν έχει χάσει τίποτα από τον συγκρουσιακό της χαρακτήρα, στο πλαίσιο της οποίας κυριαρχούν οι εύθραυστες συμμαχίες, οι συμπράξεις και οι επαναπροσεγγίσεις την ίδια ώρα που νέες αντιπαλότητες προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες. Αυτό το πολιτικό-διπλωματικό καλειδοσκόπιο εξελίσσεται παράλληλα με την διελκυστίνδα Δύσης – Ρωσίας, με επίκεντρο τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ως εκ τούτου, οι θεματικές του Συνεδρίου Mare Mediterraneum ΙΙ, αναφέρονται σε:

  • στο Παλαιστινιακό πρόβλημα
  • στον νέο πόλεμο στην Παλαιστίνη
  • στις διεθνείς και περιφερειακές επιπτώσεις του νέου πολέμου στη Γάζα
  • στην πολιτική των διεθνών δρώντων στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τον Αραβο-περσικό Κόλπο
  • στις μεταβαλλόμενες ενδο-αραβικές σχέσεις
  • στις εξελίξεις στον Αραβο-περσικό Κόλπο
  • στις περιφερειακές συγκρούσεις
  • στον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας
  • στην ισραηλινή πολιτική στον αραβικό κόσμο
  • θέματα ενεργειακής ασφάλειας / πολιτικής του ΟΠΕΚ + / πολιτικής και προοπτικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης
  • ζητήματα εξοπλισμών
  • στην εσωτερική και εξωτερική πολική των χωρών της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Αραβο – περσικού Κόλπου
  • στις αυξανόμενες προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη
  • στις σχέσεις και τα διακυβεύματα της πολιτικής των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και της Κίνας και την επίδρασή τους στα εν λόγω υποσυστήματα
  • στις περιφερειακές επιπτώσεις του συνεχιζόμενου ρωσο – ουκρανικού πολέμου

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 16 έως τις 18 Μαΐου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΔΟΣ, Πανεπιστημίου 16, Αθήνα και είναι δυνατή η εξ αποστάσεως συμμετοχή και παρακολούθηση.

Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να στείλουν αιτήσεις συμμετοχής συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.maremediterraneum.gr

Στην αίτηση θα πρέπει να αναφέρονται: ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τελικός τίτλος του θέματος της εισήγησης, καθώς και περίληψη έκτασης μέχρι διακόσιες πενήντα λέξεις. Στο Συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν επίσης μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές και φοιτήτριες, υποψήφιοι /ες διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές και  ερευνήτριες, που θα πρέπει να αναφέρουν τον κύκλο σπουδών τους, το Τμήμα και το ΑΕΙ προέλευσης τους.

Τα αρτιότερα κείμενα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Α.ΜΕ.Π. (Κέντρο Ανάλυσης Μεσανατολικής Πολιτικής), το οποίο και διοργανώνει το Συνέδριο.

Σημαντικές ημερομηνίες:

  • Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής: έως και 30/03/2024
  • Ανακοίνωση έγκρισης ή μη της αίτησης συμμετοχής: έως 15/04/2024
  • Υποβολή τελικών κειμένων: έως 15/05/2024

Βιβή Κεφαλά

Καθηγήτρια Διεθνών σχέσεων στην  ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Διευθύντρια ΚΕ.Α.ΜΕ.Π.

← 4th WORKSHOP on Security & Stability in the Mediterranean and the Middle East Συζήτηση: Η Αργεντινή μετά τις προεδρικές εκλογές →

Comments are closed