Στην Ουάσιγκτον υφίσταται ένα συγκροτημένο σχέδιο για την υλοποίηση της επιβολής δασμών ή αποτελεί έκφανση ενός έντονου βολoνταρισμού;
To ερώτημα αυτό κυριάρχησε στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα:
Πρώτα η Αμερική: Από τη συνεργασία στον ανταγωνισμό και οι παγκόσμιες προκλήσεις της εμπορικής πολιτικής Τραμπ,
που συν-διοργάνωσαν στις 🗓️18 Φεβρουαρίου 2025 το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων – ΙΔΟΣ / IIER και το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών.
Μίλησαν οι:
🔹Κατσίκας Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής, Διευθυντής, Κέντρο Ερευνών για την Οικονομική Πολιτική, τη Διακυβέρνηση και την Ανάπτυξη, ΕΚΠΑ,
🔹Κωστόπουλος Αλέξανδρος, Γενικός Γραμματέας, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο,
🔹Μαραβέγιας Ναπολέων, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΜΜ και π. Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ,
🔹Τσαρδανίδης Χαράλαμπος, Διευθυντής, Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δημοσιογράφος.
Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση ήταν:
- Η νέα διαμορφούμενη ισορροπία στην παγκόσμια οικονομική τάξη, οι βασικές αρχές της εμπορικής πολιτικής του Τραμπ, όπως οι δασμοί και οι εμπορικοί πόλεμοι, και πως αυτές οι πολιτικές επηρεάζουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους κύριους εμπορικούς εταίρους τους, όπως το Μεξικό, την Κίνα, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της πολιτικής στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και στο μέλλον της πολυμερούς συνεργασίας, οι επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, τις διεθνείς επενδύσεις και τη λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
- Ο κύριος Δημήτρης Κατσίκας παρατήρησε ότι με την άνοδο του Τραμπ στην εξουσία οι ΗΠΑ υιοθέτησαν μια πολιτική οικονομικού εθνικισμού στο πλαίσιο της από-παγκοσμιοποίησης, που υπονομεύει το πολυμερές πλαίσιο διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου. Παράλληλα, οι ΗΠΑ φαίνεται να στρέφονται εναντίον φιλικών χωρών. Ο κ. Κατσίκας αμφισβήτησε κατά πόσο πρακτικά θα μπορούν οι ΗΠΑ να επιβάλουν ανταποδοτικούς δασμούς σε τόσες πολλές χώρες, ενώ αναρωτήθηκε εάν κατά πόσο η ΕΕ είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει αντίμετρα σε περίπτωση που της επιβληθούν δασμοί.
- Ο κύριος Αλέξανδρος Κωστόπουλος τόνισε ότι οι πολυδιάστατες δομικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και η ευθυγράμμιση των στρατηγικών συμφερόντων μας, παράλληλα με τη σημαντική παρουσία κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα , επιτρέπουν μια πιο δυναμική διεκδίκηση από μέρους μας στη Ουάσιγκτον ιδίως όσο η ΕΕ δεν έχει αποκτήσει ένα ισχυρό συντονισμένο βηματισμό. Αναφερόμενος στην πιθανότητα επιβολής δασμών στην ΕΕ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα σε σχέση με άλλα κράτη μέλη είναι λιγότερο εκτεθειμένη καθώς το εμπόριο με τις ΗΠΑ είναι μικρό.
- Ο καθηγητής Ναπολέοντας Μαραβέγιας, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν τεράστιο εμπορικό έλλειμμα και μεγάλο δημόσιο χρέος. Συνεπώς δεν θα πρέπει να υπάρχει έκπληξη για την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η προστατευτική πολιτική μάς γυρνά πίσω στην εποχή του μεσοπολέμου και του εθνικισμού ενώ η παγκοσμιοποίηση παρά τα μειονεκτήματά της έδινε διεξόδους. Τόνισε δε ότι ο Τραμπ αντιλαμβάνεται τις διεθνείς σχέσεις με μια επιχειρηματική οπτική που μετουσιώνεται σε πολιτική δράση.
- Ο καθηγητής Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, ανέλυσε τις προτεραιότητες της πολιτικής Τραμπ σε τρία βασικά πεδία: Πρώτον, στο γεω-οικονομικό πεδίο, που αναφέρεται στην εμπορική πολιτική (επιβολή δασμών και ανταποδοτικών φόρων) και στην προώθηση των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας και των οπλικών συστημάτων. Δεύτερον, στο γεωπολιτικό πεδίο, που αναφέρεται σε μια συνεννόηση με τη Ρωσία στο πλαίσιο διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία, στη δημιουργία τριών μεγάλων ηγεμονικών μπλοκ με επικεφαλής ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα. Ιδιαίτερη δε προσοχή δίνεται στη διαμόρφωση μιας πολιτικής ενός ιδιότυπου «ηπειρωτισμού» στην αμερικανική ήπειρο (continentalism). Να επιδιώξει, δηλαδή, η Ουάσιγκτον να ηγεμονεύει επί ολόκληρης της ηπείρου (Americas). Τρίτον, στο ιδεαλογικό πεδίο που στην πράξη μετουσιώνεται με την εξαγωγή και υποστήριξη μιας ακδροδεξιάς ατζέντας στη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, ο κ. Τσαρδανίδης, αναρωτήθηκε, εάν στην Ουάσιγκτον υφίσταται ένα συγκροτημένο σχέδιο για την υλοποίηση αυτών των στόχων ή αποτελεί έκφανση ενός έντονου βολoνταρισμού.
Παρακολουθήσετε τη συζήτηση 👉 ΕΔΩ
#USA #Russia #China #EU #Trumpadministration #globaltrade #tradewars #intrernationalpolitics #geopolitics