Εκδήλωση: Μπροστά στις ευρωεκλογές: Αποτίμηση της ευρωπαϊκής πορείας

Events, Εκδηλώσεις 03 Απρ 2024

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ)  και η Ελληνική Ένωση για την Ομοσπονδία της Ευρώπης (ΕΕνΟΕ) διοργάνωσαν την 1η Απριλίου 2024 από κοινού συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» με στόχο την εμβάθυνση του διαλόγου γύρω από τα ουσιαστικά αυτά ζητήματα, που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες και στα οποία οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να απαντήσουν με προτάσεις και θέσεις εν όψει των ευρωεκλογών της 9 Ιουνίου.
Το θέμα της στρογγυλής τραπέζης ήταν:

Αποτίμηση της ευρωπαϊκής πορείας λίγο πριν από τις ευρωεκλογές

Ο Σπύρος Δανέλλης, συντονιστής Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πρώην Ευρωβουλευτής και μέλος Ομάδας Σπινέλλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι οι διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιούνται χωρίς συχνό και δημόσιο έλεγχο, ενώ η ΕΕ ολοένα και αποξενώνεται, καθώς δεν αφουγκράζεται τα αιτήματα των νέων.  Παρατηρείται συνεπώς δημοκρατική ανεπάρκεια. Πρότεινε την κατάργηση της αρνησικυρίας στον τρόπο λήψης αποφάσεων καθώς η διατήρηση του διακυβερνητισμού σε ορισμένα ακόμα πεδία οδηγεί στην αναποτελεσματικότητα. Οι ακροδεξιές δε δυνάμεις εκμεταλλεύονται το φόβο του κόσμου για να ανέλθουν στην εξουσία.

Η Μαριλένα Κοππά, καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην Ευρωβουλευτής, επικεντρώθηκε στην ομιλία της στην αποτίμηση της Εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας. Υπογράμμισε ότι παρόλο στην αρχή της θητείας της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε θέσει ως έμφαση μια γεωπολιτική Ευρώπη, οι εξελίξεις δεν ήταν ικανοποιητικές. Λόγου χάρη το θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων δεν προχώρησε και η πιθανότητα έκρηξης, ιδιαίτερα, στο Κόσοβο είναι υψηλότερη από ποτέ. Στον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΕΕ έδειξε μια ενότητα και αντέδρασε έγκαιρα στη ρωσική εισβολή της αλλά στο ζήτημα της στρατιωτικής της αυτονομίας δεν προχώρησε, εξ αίτιας της ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και περιορίστηκε στο πλαίσιο της βιομηχανικής πολιτικής. Επίσης, παρατήρησε ότι η επίδοση των Ελλήνων ευρωβουλευτών είναι χαμηλή. Η  ελληνική ευρωομάδα βαθμολογήθηκε σε απόδοση ως εικοστή δεύτερη στις είκοσι επτά συνολικά ομάδες.

Ο Ναπολέων Μαραβέγιας, ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ, Μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, ΕΚΠΑ, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι η ΕΕ καθυστερεί πολύ στο να παίρνει αποφάσεις, ενώ χαρακτήρισε τη στάση της έναντι του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα παθητική. Εντόπισε μια σειρά θεμάτων με τα οποία η ΕΕ τα πέντε τελευταία χρόνια ασχολήθηκε, όπως κοινωνική πολιτική, ανάπτυξη τεχνολογίας, κλιματική αλλαγή-πράσινη ανάπτυξη, εμβάθυνση δημοκρατίας, παιδεία-εκπαίδευση. Η πρόοδος, ωστόσο, που επιτεύχθηκε, όπως ισχυρίστηκε, ήταν αμελητέα και μόνο στην οικονομική διακυβέρνηση παρατηρήθηκε μια βελτίωση με τη συμπερίληψη στον υπολογισμό των ελλειμμάτων, τις δαπάνες για την άμυνα και την πράσινη ανάπτυξη. Ωστόσο, η προσδοκία για την τραπεζική ένωση και την ένωση των κεφαλαιογορών δεν υλοποιήθηκε. Στο ζήτημα δε της μετανάστευσης και του ασύλου, μόνο μετά από πολλές διαβουλεύσεις και δυσκολίες έγινε δυνατή η δημιουργία του Οργανισμού της ΕΕ για το Άσυλο.

Ο Κώστας Χρυσόγονος, που συμμετείχε διαδικτυακά, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, τόνισε την εμφάνιση ασυμμετριών εντός της ΕΕ και  ότι αυτή προχωρά με αργούς ρυθμούς σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στη διεθνή οικονομία, όπως την Κίνα, ενώ η  συνεργασία στο πεδίο της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής είναι επιβεβλημένη. Εκτίμησε δε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται στον φόβο της παράτυπης μετανάστευσης και έλευσης προσφύγων, τα οποία τα μονοθεματικά κόμματα εκμεταλλεύονται, ενώ η δημογραφική συρρίκνωση συνιστά ένα σημαντικό κίνδυνο. Τέλος, τάχθηκε υπέρ περισσότερων αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη νομοθετική πρωτοβουλία. Τέλος, υποστήριξε, ότι θα πρέπει να καθιερωθεί η ατομική προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ με προϋποθέσεις, όπως επιτρέπεται και στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Διευθυντής  του ΙΔΟΣ και  επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση στο κανάλι μας στο Youtube

← Web event: Μετά τις δημοτικές εκλογές του 2024 στην Τουρκία: Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού; Μπροστά στις ευρωεκλογές: Προοπτικές και προτάσεις για την ευρωπαϊκή ενοποίηση →

Comments are closed