Ενημέρωση από την εκδήλωση The New Silk Road of China 30/3/16

Τo Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (Ι.Δ.Ο.Σ.) μαζί με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Πάντειο Πανεπιστήμιο), το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) στο πλαίσιο των κοινών δραστηριοτήτων που έχουν διαμορφώσει για την ανάπτυξη των σχέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας με την Ελλάδα συνδιοργάνωσαν συνέδριο με θέμα, Ο νέος δρόμος του Μεταξιού/ One Belt, One Road (OBOR) και οι σχέσεις με την Κίνα. Η ημερίδα έλαβε χώρα στις 30 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα «Γιάννος Κρανιδιώτη» του Υπουργείου Εξωτερικών, (οδός Ακαδημίας 1 ). Οι περισσότερες ανακοινώσεις αφορούσαν τα αποτελέσματα έρευνας που τα παραπάνω Ινστιτούτα και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα έχουν διεξάγει για το νέο δρόμο του Μεταξιού.

Στην ομιλία του ο Πρέσβης της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας Ζου Xia τόνισε ότι, ο νέος δρόμος του Μεταξιού θα είναι ένα τεράστιο έργο υποδομών που θα συνδέει την Ασία και την Ευρώπη. Το έργο αυτό θα συμβάλλει στη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση . Είναι ένα σχέδιο επικερδές για όλους και θα προωθήσει πολλούς τομείς, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και φυσικά η οικονομία. Ο Πρέσβης Ζου Xiaoli επεσήμανε ότι, η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές. «Είναι πάγια θέση της Κίνας, ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι η ΕΕ πρέπει να εντείνει τη συνεργασία της με την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπιστεί από κοινού η ευρωπαϊκή κρίση χρέους». Τόνισε δε ότι η Κίνα έχει παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από πραγματικές δράσεις. Ο κ Νικόλας Βερνίκος, ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου και Πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου,Ελλάδα και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου για το Δρόμο του Μεταξιού του Διεθνούς Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι ο δρόμος του Μεταξιού θα δημιουργήσει μια περίοδο ευκαιριών και επενδύσεων. Ισχυρίστηκε ότι δεν θα προωθήσει μόνο την πολιτιστική ανάπτυξη και την ανταλλαγή ενημέρωσης , αλλά θα βοηθήσει και στη καταπολέμηση της χρήσης πρακτικών που χαρακτηρίζονται από διαφθορά.

Η πρώτη συνεδρία του συνεδρίου κάλυψε θέματα που αναφέρονται στην πολιτική που ακολουθεί η Κίνα για να υλοποιηθεί ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού, στο Πολιτικό Σύστημα της Κίνας και στην Υψηλή Στρατηγική της Κίνας. Η δεύτερη συνεδρία αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ενδυναμωθούν οι ελληνο- κινεζικές σχέσεις στο πλαίσιο της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά και το σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει ο δυναμικός κλάδος της ελληνικής ναυτιλίας στο θαλάσσιο δρόμο του Μεταξιού.

Αρχεία Εκδήλωσης

http://idos.gr/wp-content/uploads/2016/04/PROGRAMME.pdf
http://idos.gr/wp-content/uploads/2016/04/TSARDANIDIS-WELLCOME-ADDRESS.pdf
http://idos.gr/wp-content/uploads/2016/04/AMBASSOR-ZOU-XIAOLI-ADDRESS.pdf
http://idos.gr/wp-content/uploads/2016/04/PAPAZOGLOU-LEADERS-GOVERNANCE-AND-VISION-IN-CHINA.pdf
http://idos.gr/wp-content/uploads/2016/04/AMBASSOR-ZOU-XIAOLI-ADDRESS.pdf
http://idos.gr/wp-content/uploads/2016/04/ANDREAS-LIOUMBAS-A-STUDY-ON-SPACE-CHINAS-SILK-ROAD-ECONOMIC-BELT.pdf
http://idos.gr/wp-content/uploads/2016/04/DOGA-CONTEMPORARY-GRAND-STRATEGY-OF-CHINA.pdf

TONCHEV- FROM VISION TO ACTION- PRACTICAL ASPECTS OF OBOR PROJECTS IN ASIA[ppt]

Polixeni Davarinou – The New Silk Road and Greece[link]

china2 china3

← Δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και διεθνοποίηση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας με τη βοήθεια της Κινεζικής Διασποράς στην Ελλάδα Εκδήλωση: The New Silk Road of China →

Comments are closed