Κύκλος σεμιναρίων για την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ) στο πλαίσιo του προγράμματος κατάρτισης που πραγματοποιούν, διοργανώνουν σεμιναριακό κύκλο ειδικά αφιερωμένο  στη σύγχρονη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Ελλάδας, ο οποίος θα απευθύνεται κυρίως σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε αναλυτές και επιχειρηματίες καθώς και  σε όσους γενικότερα ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον γεωπολιτικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ενδιαφέρονται για τη θέση της Ελλάδας σ’ αυτόν.

Βασικός άξονας του σεμιναριακού αυτού κύκλου είναι να συνδυαστεί η θεωρητική προσέγγιση της γεωπολιτικής ανάλυσης με την πρακτική διάσταση του ζητήματος. Γι’ αυτό τον λόγο, σε καθένα από τα θέματα που θα εξεταστούν θα υπάρχουν δύο εισηγητές: Ένας από την ακαδημαϊκή κοινότητα και ένα έμπειρο  στέλεχος  των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων  που έχει αφυπηρετήσει.

Το  σεμινάριο θα διαρκέσει από  τις 21 Νοεμβρίου 2014   έως και  τις 22 Δεκεμβρίου 2014

και θα  πραγματοποιείται  κάθε Δευτέρα και ώρα 5.30 – 7.30  μ.μ.

(εκτός από την πρώτη ενότητα που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου και ώρα 5.00 – 7.00 μ.μ.).

Θα αναλυθούν  οι εξής θεματικές ενότητες:

  •  Η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στο χθες και στο σήμερα.  Η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας μετά τη μεταπολίτευση. Εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες διαμόρφωσης της στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας. Το νέο διαμορφούμενο πλαίσιο ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ελλάδα.
  •  Η γεωπολιτική της Μεσογείου/Μέσης Ανατολής και η Ελλάδα. Εξέλιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα και το Παλαιστινιακό ζήτημα και οι σχέσεις με το Ισραήλ.
  • Γεωπολιτική και οι σχέσεις με την Τουρκία. Τα σημαντικότερα ζητήματα που προσδιορίζουν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Η τουρκική εξωτερική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή και τα  διλήμματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική. Το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και η γεωπολιτική  θέση της Ελλάδας.
  • Γεωπολιτική και σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες Ουκρανία και Ρωσία. Η εξέλιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τις Βαλκανικές σχέσεις. Ο ρόλος της Ελλάδας για τη διαμόρφωση των σχέσεων των Δυτικών Βαλκανίων Το «Μακεδονικό»  και οι σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Η πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων. Οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις.
  • Γεωπολιτική και σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ. Κοινοί και αποκλίνοντες στόχοι της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
  • Γεωπολιτική και ο ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ. Η γεωπολιτική  και γεωοικονομική σημασία  για την ΕΕ.  Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ. Η πορεία του εξευρωπαϊσμού και  οι επιπτώσεις στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Μέχρι το τέλος του κύκλου σεμιναρίων οι συμμετέχοντες:

  • Θα έχουν διευρύνει σε βάθος τις γνώσεις τους για τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική.
  • Θα έχουν αναπτύξει εμπεριστατωμένη άποψη γύρω από τα γεωπολιτικά και τα γεωοικονομικά  συμφέροντα της  Ελλάδας στην περιοχή.
  • Θα έχουν προσδιορίσει ποιές είναι οι προοπτικές των σχέσεων της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες, όπως την Τουρκία, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, τις βαλκανικές, τις ΗΠΑ  και τη Ρωσία.
  • Θα έχουν κατανοήσει εάν η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ή όχι.
  • Θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν τους γεωπολιτικούς και γεωοικονομικούς παράγοντες που προσδιορίζουντη μελλοντική στρατηγική σημασία της Ελλάδας.

  Μεταξύ άλλων, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι:

  • Παναγιώτης Γκαρτζονίκας, Αντιστράτηγος ε.α., Μέλος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
  • Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Μέλος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
  • Γρηγόριος Δεμέστιχας, Αντιναύαρχος ε.α. Π.Ν., Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Μέλος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
  • Ιωάννης Θεοδωράτος, Δημοσιογράφος – Αμυντικός Αναλυτής.
  • Δημήτρης Καιρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
  • Βιβή Κεφαλά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών,  Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  • Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Βασίλειος Μαρτζούκος, Αντιναύαρχος ε.α. Π.Ν. – Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
  • Ιωάννης Μπαλτζώης, Υποστράτηγος ε.α. Έχει διατελέσει Ακόλουθος Άμυνας στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ισραήλ. Μέλος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και συνδιαχειριστής του ιστότοπου www.analystsforchange.org
  • Νίκος Τζιφάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
  • Παναγιώτης Τσάκωνας, Καθηγητής, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών,  Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπληρωτής, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών,  Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Γλώσσα εργασίας:  Ελληνική

Δικαίωμα συμμετοχής: 120 ευρώ

Οι φοιτητές (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί):  80 ευρώ

Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί ηλεκτρονικός φάκελος σε μορφή CD-ROM με λεπτομερή στατιστικά στοιχεία – χάρτες – κείμενα και επιστημονικά άρθρα.

 Θα δοθούν πιστοποιητικά  παρακολούθησης.

Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι και 20.11.2014.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.  Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

       

Το Ποσόν  Θα Πρέπει Να Κατατεθεί Στον Λογαριασμό Του

Συνδέσμου Αε Και Επε

στην  ALPHA  BANK  IBANGR  09 0140 1030 1030 0232 0004 610  

Κατεβάστε και συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής από εδώ.  Στείλτε την στην κ. Μηλιώτη.

Αιτήσεις συμμετοχής και Πληροφορίες:

Κα  Στέλλα Μηλιώτη, Ε-mail: [email protected]Fax: 210-36.26.610  Τηλ. 210-36.20.274 & 210-36.36.326

 Οι οργανωτές  ενδέχεται να μεταβάλουν τις ημερομηνίες ορισμένων σεμιναρίων αν χρειαστεί.

← Ημερίδα για το Pacific Alliance Κύκλος σεμιναρίων για την ρωσική εξωτερική πολιτική →

Comments are closed