Ενημέρωση από την ημερίδα το ζήτημα της ΠΓΔΜ και οι Έλληνες Διεθνολόγοι

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (Ι.Δ.Ο.Σ) με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Έκθεσης «Η εικόνα των Ελλήνων διεθνολόγων για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» διοργάνωσε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015,  ημερίδα στην αίθουσα διαλέξεων του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων με θέμα:

Το ζήτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και οι Έλληνες Διεθνολόγοι

Στόχος της  ημερίδας  είναι ήταν

  • Να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε  από το ΙΔΟΣ για το πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες διεθνολόγοι την ΠΓΔΜ
  • Να  εξετασθεί το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και οι προοπτικές επίλυσής του
  • Να διερευνηθεί σε ποια έκταση η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επηρεάζει τη διαμόρφωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Ομιλητές  ήταν : οι Θεόδωρος Κουλουμπής, Ομότιμος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Τζιφάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου  και Κυριάκος Πάχος-Φώκιαλης, Εξωτερικός Επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ).

 Στα εισαγωγικά του σχόλια ο  συντονιστής της συζήτησης Χαρ. Τσαρδανίδης, Δντης του Ινστιτούτου Διεθών Οικονομικών Σχέσεων  τόνισε ότι το ζήτημα της ονομασίας της χαρακτηρίζεται από μια εσωτερικοποιήση της εξωτερικής πολιτικής, χρησιμοποιούμενο  και από τις δύο χώρες σ’ ένα  μεγάλο βαθμό  για τις ανάγκες της εσωτερικής πολιτικής αρένας. Στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο, ξεκίνησε να παρατηρείται από νωρίτερα ,ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί πολύ πιο έντονο στη γείτονα χώρα οπού υπάρχει  μια τάση για αρχαιολατρία, προωθούμενη από τον πρωθυπουργό ,Nicola Gruevski.

Ο κ. Πάχος –Φώκιαλης παρουσίασε τα κύρια σημεία της έρευνας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ .

Ο κ. Κουλουμπής, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας επισήμανε το σύνδρομο διαπραγματευτικού μαξιμαλισμού που ταλανίζει τη ΠΓΔΜ. Παρατήρησε δε  με απογοήτευση ότι το ζήτημα παραμένει. Ενδεικτικό  δε της όλης στασιμότητας είναι ότι εδώ και χρόνια συζητείται η αποδοχή ενός σύνθετου ονόματος. Ωστόσο το ζήτημα διαιωνίζεται, καθιστώντας τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε ένα νέο ‘’Κυπριακό’’. Αναμφίβολα, σύμφωνα με τον κ.Κουλουμπή , το πολιτικό κόστος  αποτρέπει τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών από το να αναλάβουν πρωτοβουλίες που να τείνουν στην επίλυση του ζητήματος.

Ο κ.Τζιφάκης, παρατηρώντας τα αποτελέσματα της Έκθεσης παρατήρησε  ότι οι απαντήσεις εκ μέρους των Ελλήνων διεθνολόγων ήταν μάλλον ελληνοκεντρικές. Ιδιαίτερα στάθηκε στην ιδέα των Ελλήνων διεθνολόγων  σχετικά με τη σημασία που καταλαμβάνει η χώρα μας στη περιοχή. Εν συνεχεία τόνισε πως πολλά χρόνια χάθηκαν εξαιτίας της αδιαλλαξίας που επέδειξε η ελληνική πλευρά. Επιπλέον κατά τον κ.Τζιφάκη άλλο ένα λάθος της ελληνική εξωτερικής πολιτικής ήταν το γεγονός ότι είδαμε το Μακεδονικό ζήτημα υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κάνοντας μια αναδρομή αναφέρθηκε και στην άστοχη επιλογή των ελληνικών ηγεσιών κατά τη τεταμένη δεκαετία του ’90 να ταυτιστούν με την ηγεσία του Μιλόσεβιτς. Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση, τόνισε πως  τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει μια ωρίμανση ανάμεσα στην ελληνική διεθνολογική κοινότητα ενώ πλέον καινούργιες απόψεις επί του ζητήματος δεν έχουν διατυπωθεί, δεδομένου ότι ήδη έχει συζητηθεί αρκετά. Σήμερα εστία τριβών αποτελεί η παρουσία αλβανικής μειονότητας στη γείτονα χώρα. Τέλος υπενθύμισε πως φαινόμενα αλυτρωτισμού δημιουργούν οι εθνικές ομάδες και όχι τα κράτη.

 

furom

← Ημερίδα: Το μέλλον της Συρίας και το ISIS Μετά τις 13/11 τι; →

Comments are closed